Sileäkarvaisen kettuterrierin trimmaus

© Molli Nyman

Näyttelyä varten sileäkarvainen kettuterrieri trimmataan. Trimmausta varten koiran tulee olla puhdas ja hiekaton.

Kaulan reunoihin kasvaa pitkähköä karvaa, samoin takaosaan (nk. housut), ja häntä muistuttaa huiskua.

Trimmatessa tarvitaan trimmauskone (terä 2-3 mm), ohennussakset, suorat sakset, pohjavillaveitsi ja kynsisakset.

Näyttelyyn koira on parasta trimmata noin viikkoa ennen, toistuviin näyttelykäynteihin trimmaus tulee suorittaa noin kahden viikon välein.

Koiranpentua on hyvä totuttaa jo pienestä pitäen käsittelyyn ja trimmauspöydällä seisomiseen sekä trimmauskoneen ääneen (ääntä voi imitoida parranajokoneella).

Kaulan etupuoli ja sivut leikataan koneella alkaen rintakyhmystä. Kaulan sivuilla rajana ovat pyörreharjanteet. Koneella ajetun ja leikkaamattoman karvan raja häivytetään ohennussaksilla.

Korvan edusta, poski ja kurkunalus ajetaan kuvassa 3 osoitetulta alueelta. Koska pään on tarkoitus olla kapea, leikataan ylimääräinen karva kallo-osasta (poskista) pois.

Korvan reunat siistitään suorilla saksilla, myös viikset ja kulmakarvat leikataan pois. Karvat korvan sisällä ja edessä leikataan lyhyeksi.

Reisien sisäpuolet ajellaan koneella samoin peräpeilin alue pyörteiden välistä ja hännän alta.

Housut siistitään ohennussaksin korostamaan kulmauksia.

Kettuterrierin häntä on porkkananmallinen. Kaikki häiritsevät hapsut siistitään ohennussaksilla ja hännänpää muotoillaan suorilla saksilla. Varo ohentamasta häntää liikaa. Nivusen kohdalta pitkät karvat siistitään kuvan osoittamalla tavalla suorilla saksilla. Häiritsevät vatsakarvat lyhennetään ja uroksilta ajetaan koneella ”pistoolikarvat”.

Kettuterrierin tassun tulee muistuttaa pyöreää kissantassua. Varpaiden reunoista ja väleistä leikataan liiat karvat suorilla saksilla. Varsinkin kahden keskimmäisen kynnen ympäristö leikataan hyvin lyhyeksi. Kynnet leikataan.

Lopuksi ylälinjasta siistitään ohennussaksilla häiritsevät karvat, varsinkin sä’än kohdalta ja hännänjuuresta.

Vaikka sileäkarvaisen kettuterrierin turkkia on lopulta leikattu koneella ja ohennettu saksilla, tulisi lopputuloksen olla mahdollisimman luonnollinen. Selkeitä rajoja leikatun ja leikkaamattoman turkin välillä ei saa näkyä.

Muistathan vielä pestä koirasi juuri ennen näyttelyä!