Karkeakarvainen kettuterrieri

KARKEAKARVAINEN KETTUTERRIERI (WIRE FOX TERRIER)

Alkuperämaa: Iso-Britannia
FCI:n numero: 169

KÄYTTÖTARKOITUS: Terrieri.
FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 3 terrierit, alaryhmä1 suuret ja keskikokoiset terrierit; käyttökoetulos vapaaehtoinen.
YLEISVAIKUTELMA: Toimelias ja eloisa, pieneen kokoon nähden voimakas ja vankkaluinen, ei koskaan kömpelö eikä karkea. Rakenne ilmentää täydellistä tasapainoa, erityisesti tämä tulee ilmi mittasuhteissa: kallo ja kuono näyttävät suunnilleen yhtä pitkiltä samoin kuin säkäkorkeus ja rungon pituus mitattuna olkanivelestä istuinluun kärkeen. Seisoo maatapeittävästi kuten lyhytselkäinen huntermetsästysratsu.
KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Valpas, nopealiikkeinen ja teräväilmeinen; aina valmis vastaamaan pienimpäänkin ärsykkeeseen. Ystävällinen, avoin ja peloton.


Pää

KALLO-OSA: Kallon ylälinja on lähes tasainen. Kallo kapenee hieman ja vähitellen silmiä kohti.
OTSAPENGER: Vähäinen.
KIRSU: Musta.
KUONO-OSA: Kallo ja kuono ovat lähes yhtä pitkät. Jos kuono on selvästi kalloa lyhyempi, pää vaikuttaa kevyeltä ja viimeistelemättömältä. Kuono kapenee vähitellen silmien kohdalta kohti kirsua. Silmien alapuolella kuononselkä ei saa olla kovera eikä jyrkästi laskeva, vaan sen tulisi olla täyteläinen ja hyvin kehittynyt.
LEUAT / HAMPAAT / PURENTA: Leuat ovat vahvat. Täydellinen, säännöllinen ja täysihampainen leikkaava purenta, ts. yläleuan hampaat koskettavat tiiviisti alaleuan hampaiden etupintaa. Hampaat ovat suorassa rivissä. Liian raskasluiset tai voimakaslihaksiset leuat ovat virhe ja rumentavat ulkonäköä.
POSKET: Täyteläiset ja pyöreät posket ovat virhe.
SILMÄT: Tummat ja kohtalaisen pienet, eivät ulkonevat, muodoltaan mahdollisimman pyöreät. Katse on erittäin tulinen ja älykäs. Silmät eivät sijaitse liian kaukana toisistaan, eivät liian ylhäällä kallossa eivätkä liian lähellä korvia. Vaaleat silmät ovat vakava virhe.
KORVAT: Pienet, V:n muotoiset, kohtuullisen paksut. Korvien kärjet taittuvat siististi eteenpäin kohti poskia. Korvan taitteen ylälinja on selvästi kallon tasoa ylempänä. Pystyt, tulppaani- tai ruusukorvat ovat vakava virhe.
KAULA: Kuiva, lihaksikas ja kohtalaisen pitkä, ei löysää kaulanahkaa, lapoja kohti levenevä ja sivulta katsottuna kauniisti kaareutuva.

Runko

SÄKÄ: Aina korkea ja kauniisti ylälinjaan liittyvä.
SELKÄ: Lyhyt, suora, vahva ja kiinteä.
LANNE: Lihaksikas, hieman kaareutunut ja erittäin tiivis.
RINTAKEHÄ: Syvä; ensimmäiset kylkiluut ovat kohtuullisen kaareutuneet, taaemmat pitkät ja selvästi kaareutuneet. Rinta on edestä katsottuna syvä, ei leveä.
HÄNTÄ: Yleensä typistetty. (Huom. Suomessa typistyskielto.) Typistetty: Häntä on ylöskiinnittynyt, vahva, kohtalaisen pitkä ja pystyasentoinen, ei selän päälle painuva eikä kiertyvä. Typistämätön: Häntä on ylöskiinnittynyt, vahva ja pystyasentoinen, ei selän päälle painuva eikä kiertyvä. Hännän pituuden tulee olla tasapainoisessa suhteessa kokonaisuuteen.

Raajat

ETURAAJAT
YLEISVAIKUTELMA:
Eturaajat ovat joka suunnalta katsottuna suorat. Luusto on vahva käpäliin asti.
LAVAT: Edestä katsottuna tiiviit ja litteät. Olkanivelet ovat vain hieman havaittavat. Sivulta katsottuna lavat ovat pitkät, taakse sijoittuneet ja viistot.
KYYNÄRPÄÄT: Rungon myötäiset, vapaasti ja suoraan liikkuvat.
KÄPÄLÄT: Pyöreät ja tiiviit. Päkiät ovat pienet, vahvat ja joustavat. Varpaat ovat kohtalaisen kaarevat. Käpälät eivät ole sisä- eivätkä ulkokierteiset.
TAKARAAJAT
YLEISVAIKUTELMA:
Takaraajat ovat vahvat ja lihaksikkaat, eivät rungon alla eivätkä ylikulmautuneet. Lyhyet sääret yhdistyneinä suoriin polvikulmauksiin on vakava virhe.
REIDET: Pitkät ja voimakkaat.
POLVET: Hyvin kulmautuneet, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset.
KINTEREET: Matalat.
VÄLIJALAT: Pystysuorat ja takaa katsottuna yhdensuuntaiset.
KÄPÄLÄT: Kuten etukäpälät.
LIIKKEET: Raajat liikkuvat suorina ja yhdensuuntaisina eteenpäin. Kyynärpäät liikkuvat rungon suuntaisina ja vapaasti. Polvet eivät kierry sisään eivätkä ulos. Hyvin joustavien takaraajojen ansiosta hyvä työntö.

Karvapeite 

KARVA: Tiheää ja hyvin karkeaa, lapojen kohdalla 2 cm:n pituista, säässä, selässä, kyljissä ja lantion kohdalla lähes 4 cm pitkää. Aluskarva on lyhyttä ja pehmeämpää. Selässä ja lantion kohdalla karva on karheampaa kuin kyljissä. Kuonon karva on karheaa ja niin pitkää, että kuono vaikuttaa voimakkaalta. Raajoissa karva on tiheää ja karheaa.
VÄRI: Valkoinen väri on vallitseva ja siinä on mustia, mustia ja parkinruskeita (tan) tai parkinruskeita merkkejä. Juovikkaat, punaiset, maksanruskeat ja liuskeensiniset merkit ovat virheitä.

Koko ja paino

SÄKÄKORKEUS: Urokset korkeintaan 39 cm, nartut hieman vähemmän.
PAINO: Ihannepaino näyttelykuntoisilla uroksilla 8,25 kg, nartuilla hieman vähemmän.

Virheet  

Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen. Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä. HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.