Karkeakarvaisen kettuterrierin trimmaus

Teksti ja kuvat: Ville Kuronen
 
Trimmaustyylejä on varmasti yhtä monta kuin trimmaajiakin. Esittelen tässä jutussa oman tapani trimmata sekä perustrimmauksen että näyttelytrimmauksen.

Karkeakarvaisen kettuterrierin turkki trimmataan nyppimällä karva käsin tai trimmausveitsellä. Saksia käytän vain tassunpohjiin. Perustrimmaus aloitetaan koiran karvan ollessa kypsää nypittäväksi. Yleensä karva on valmis, kun koirasta alkaa irrota muutamia karvoja. Oikein trimmatusta turkista ei muulloin juuri lähde karvaa.

Itse trimmaan koirat aina kaksi peräkkäistä kertaa kuuden viikon välein. Tämän jälkeen karva saa taas kasvaa. Tällä tavalla karvan laatu pysyy hyvänä ja toisen trimmauksen jälkeen peitinkarva jää päällimmäiseksi ja turkki on säänkestävä. Peitinkarva ja pohjavilla ovat tällä tyylillä trimmattuna selvästi eri kerroksissa. Tämä helpottaa myös seuraavaa trimmauskertaa huomattavasti.

Myös näyttelytrimmaus onnistuu tällä ohjeella, kun perustrimmaus on tehty siten, että karvakerrokset ovat aloitettaessa oikein päin eli karkea peitinkarva on päällimmäisenä. Jos koira käy näyttelyissä harvoin tai vaikka vain kerran elämässään, saa karvan tällä taktiikalla vähällä vaivalla parhaaseen mahdolliseen näyttelykuntoon. Itse trimmaan kaikki omat ja muidenkin koirat tällä tavalla. Jatkuvasti näyttelykarvassa pidettävät koirat trimmataan eri tavalla.

Perustrimmaus

Perustrimmaus tehdään kahdessa vaiheessa. Ensimmäisellä kerralla nypitään peitinkarva kauttaaltaan pois, ja vain pohjavilla jää jäljelle. Itse en kampaa koiraa ennen nyppimistä, jotta koko karvakerros lähtee helpommin kerralla pois. Jalkoihin ja kuonoon voi jättää pidempää karvoitusta korostamaan rodunomaisia piirteitä. Näiltä alueilta karva myös kammataan ennen nyppimistä, ja vain haluttua karvan pituutta pidemmät karvat nypitään. Pidemmän ja lyhyemmän karvan rajakohdat häivytetään.

Toinen trimmaus tehdään noin kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä trimmauksesta. Uusi peitinkarva on tällöin jo näkyvissä pohjavillan alla, ja kaikki sitä pidempi karva nypitään pois. Jalat ja kuono nypitään kuten aiemminkin. Uusi peitinkarva pääsee nyt karkeutumaan, ja jo parissa viikossa karkeus ja värit alkavat olla parhaimmillaan.

Näyttelytrimmaus

Näyttelytrimmaus aloitetaan karkean karvan ollessa päällimmäisenä. Kaksi ensimmäistä nyppimistä tehdään samoin kuin perustrimmauksessakin. Onnistumisen edellytys on oikea ajoitus! Karva on tällä tavoin tehtynä näyttelykunnossa vain yhden, korkeintaan kaksi viikonloppua. Ensimmäinen trimmaus tehdään 8–9 viikkoa ennen näyttelyä ja toinen trimmaus 4–5 viikkoa ennen näyttelyä. Uusi peitinkarva on tällöin juuri ja juuri tullut näkyviin.

Kolmannessa trimmauksessa nypitään lähinnä lyhyeksi haluttavia alueita: kaula, lavat, pää ja takapuoli. Selkä, kupeet ja ylälinja jätetään tässä vaiheessa koskematta. Kolmas trimmaus tehdään kaksi viikkoa ennen näyttelyä ja viimeinen trimmaus näyttelyä edeltävänä päivänä. Tässä neljännessä trimmauksessa lyhyet alueet käydään taas läpi ja koira siistitään kauttaaltaan. Jalkakarvoja voi siistiä hieman joka trimmauksella.