Muut lajit

Agility

Agility on koirien esteratakilpailu. Lajissa ihminen ohjaa koiraa liikkeellä, kehon liikkein ja äänellä läpi tuomarin suunnitteleman radan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti koskematta koiraan ja esteisiin. Agilityssä tärkeää on toimiva yhteistyö ohjaajan kanssa. Lajissa voi kilpailla tai sitä voi harrastaa omaksi ja koiran iloksi.

Ohjaajan ja koiran välistä yhteistyötä ja kontaktia sekä positiivista vahvistamista on hyvä harjoittaa paljon.

Harrastuksen aloittaminen onnistuu esimerkiksi tiedustelemalla paikallisista koirakerhoista tai alan yrityksiltä kursseja ja koulutuksia.

Hypokoiratoiminta

Hypokoirat toimivat diabeteksen hoidon tukena ja osaavat ilmaista verensokerien vaihtelut. Hypokoirat tuovat turvaa avustamalla diabeetikkoa töissä, harrastuksissa ja arjessa. Virallisia hypokoiria kouluttaa Hypokoira ry Salossa ja Oulussa. Koulutus kestää n. 1,5 vuotta. Kettuterrierit ovat älykkäitä, nopeita ja periksiantamattomia. Nämä kolme ominaisuutta on havaittu erittäin hyviksi myös silloin, kun puhumme hypokoirista. Kettuterrierit ovat nopeita oppimaan ja ovat luonteeltaan tarkkoja. Kokonsa puolesta ne ovat myös hyvin käytännöllisiä eri ympäristöissä, missä tarvitsee kulkea diabeetikon mukana.

Hypokoira ry

Nose Work eli nenätyöskentely

Nose Work on vuonna 2008 USA:ssa kehitetty harrastuslaji koirille. Alun alkaen tämä nenätyöskentelyharjoitus kehitettiin rescuekoirien aktivointiin, mutta pian huomattiin, miten paljon aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransivat koirien hyvinvointia ja laji levisi kaikkien koiranomistajien saataville. Nykyisin K9 Nose Work on USA:ssa nopeasti suosiotaan kasvattanut kilpailulaji, johon on koulutettu jo tuhansia koiria

Nosework sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Koira voi olla pieni tai suuri, rohkea tai arka, kolmijalkainen, kuuro tai sokea. Laji ei vaadi koiralta tai ohjaajalta erikoistaitoja, perushallinta on riittävä. Lajia ei myöskään tarvitse harrastaa ryhmässä, jolloin laji sopii myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille.

Noseworkin perusajatukseen kuuluu, että lajin tulee olla mukavaa tekemistä ja hauskaa sekä ihmisille että koirille. Lajin henkeen kuuluu, ettei tiukkoja palkitsemiseen tai hallintaan liittyviä sääntöjä ole. Koulutusmenetelminä suositaan palkitsemiseen pohjautuvia menetelmiä.

Nosework on laji, jota on helppo harrastaa omassa kodissa ja aktivointimenetelmänä se on verraton. Haasteita kaipaava koirakko voi harjoitella kursseilla tavoitteenaan kokeet.  Nosework on Kennelliiton virallinen koemuoto 1.1.2020 alkaen.

Lähde  Nose Work Finland 

Pelastuskoiratoiminta

Pelastuskoirat opetetaan etsimään ihmisiä raunioista ja metsistä sekä ilmaisemaan näiden olinpaikka koiranohjaajalle.

Tämäkin laji on erittäin sopiva kettuterriereille, koska niillä on luonnostaan erinomainen hajuaisti ja hakutyöskentely. Lisäksi ne ovat luonteeltaan innokkaita, sitkeitä ja mitään pelkäämättömiä sekä tarpeeksi älykkäitä!

Lisätietoja Palveluskoiraliiton sivuilla

Rally-toko

Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset. Rally-tokon tavoitteena on ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö sekä opettaa ohjaajalle hyvää koiran käsittelytaitoa. Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin, hännät heiluen. Koiraa saa kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan.Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Rally-toko on kehitetty aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä. Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastetta tavoitteellisemmillekin ohjaajille ja kouluttajille. 

Ohjaajan ja koiran välistä yhteistyötä ja kontaktia sekä positiivista vahvistamista on hyvä harjoittaa paljon.

Harrastuksen aloittaminen onnistuu esimerkiksi tiedustelemalla paikallisista koirakerhoista tai alan yrityksiltä kursseja ja koulutuksia.

Kennelliitto

Tottelevaisuuskoe (TOKO)

Koulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiran koulutuksen tasoa neljässä eri luokassa. Tottelevaisuuskoulutus antaa hyvän pohjan monille muille harrastuksille ja kehittää koiran ja ohjaajan yhteistyötä sekä parantaa koiran hallittavuutta. 

Kennelliitto