Muut lajit

Tottelevaisuuskoe (TOKO)

Perustottelevaisuutta tulisi opettaa jokaiselle koiralle rodusta riippumatta.

Tämän lisäksi koiran kanssa voi osallistua tottelevaisuuskokeisiin (lyh. TOKO). Koemuoto on avoinna kaikille roduille. TOKO on eri asia kuin palveluskoiralajien (PK) tottelevaisuusosuus. Kokeessa testataan koiran ja ohjaajan yhteistyötä sekä koiralle opetettujen liikkeiden suorituksia neljässä eri luokassa: alokasluokka, avoin luokka, voittajaluokka ja erikoisvoittajaluokka.

Koira voi siirtyä seuraavaan luokkaan kun se on saanut ykköstulokseen vaadittavan pistemäärän kokeessa ja sen tulee siirtyä seuraavaan luokkaan kun se on saanut kolme ykköstulosta luokastaan. Koirasta tulee tottelevaisuusvalio (FIN TVA) kun se on saanut kolme ykköstulosta erikoisvoittajaluokassa vähintään kahdelta eri tuomarilta sekä näyttelystä vähintään hyvä.


Agility

Kettuterrierit rakastavat poikkeuksetta agilityn vauhtia ja toimintaa. Lajissa kilpailevat kettuterrierit ovat saavuttaneet agilityvalion arvon, mutta moni harrastaa lajia myös omaksi ilokseen. Laji on saanut alkunsa hevosten esteratsastuskilpailujen välinumerona.

Radalla koira suorittaa erilaisia esteitä ohjaajansa käskyjen mukaan ja yrittää samalla alittaa radalle asetetun ihanneajan.

Lisätietoa Agilityliiton sivuilla. 

Agilitykoulutusohjaajat
Pitkänen Tanja, Rauma, 050 389 3072
Tapola Sari, Lapua, 040 4106017
Vitikainen Tiia, Varkaus, 0400 772 060


Pelastuskoiratoiminta

Pelastuskoirat opetetaan etsimään ihmisiä raunioista ja metsistä sekä ilmaisemaan näiden olinpaikka koiranohjaajalle.

Tämäkin laji on erittäin sopiva kettuterriereille, koska niillä on luonnostaan erinomainen hajuaisti ja hakutyöskentely. Lisäksi ne ovat luonteeltaan innokkaita, sitkeitä ja mitään pelkäämättömiä sekä tarpeeksi älykkäitä!

Pelastus

 

Rally-toko

Rymy rally-toko radalla
Rally-tokossa yhdistyy elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. 

Rally-tokon radalla on erilaisia tehtäväkylttejä  10–20 kpl 3-5 metrin välein. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.

Lisätietoa Rally-tokoyhdistyksen sivuilla

Nose work

Nosework, nenätyöskentely, on laji, jossa etsitään määrättyjä hajuja eri ympäristöissä. Se on hauskaa tekemistä kaikille koirille, mutta sitä voi harrastaa myös kilpalajina – Nosework on Kennelliiton virallinen koemuoto 1.1.2020 alkaen. 

Lisätietoa Nosework-yhdistyksen sivuilla